sábado, 11 de octubre de 2008

COMENTARIS A LA TESI DOCTORAL "EL PENSAMENT PANOCCITANISTA", DE LLUÍS FORNÉS.

Si voleu llegir l'article complet, punxeu ací, on us el podreu descarregar en PDF.

If you want to read the whole article, click here and you will be able to download it in PDF format.

2 comentarios:

Anónimo dijo...

JOAQUIM CASES-CARBÓ I LA IMPREMTA DE LA CASA DE LA CARITAT DE BARCELONA VAN MANIPULAR LA GRAMÀTICA OCCITANA DE LOÏS ALIBERT?

És cert que Alibert parla, en el seu manuscrit original, de ‘llenguadocià i català com dos dialectes de la Llengua d’Oc?

És cert que la Gramàtica editada a Barcelona per Cases-Carbó manipula l’original i parla de ‘dues branques’ i no de dos dialectes? Quina és la finalitat? Dir que Alibert va acceptar que el català era una llengua independent de l’occità quan no ho va dir mai sinó tot el contrari?

Per què es va editar la Gramàtica a Barcelona, quan el Manifest anti-occitanista ja havia trencat les relacions amb el nord dels Pirineus? ¿L’interés era fer dir a Alibert allò que no havia dit mai: que el català és una llengua independent de l’occità? No resulta massa burda la manipulació? És creïble?

Si és cert, què pensa la romanística internacional d’un fet tan execrable?

Són preguntes que em faig després de consultar la tesi doctoral El Pensament Panoccitanista de Lluís Fornés, pàgines 224 a 232.

Arnau Vila i Roig

Anónimo dijo...

Crec que el català es pot considerar un dialecte més(el valencià inclòs) de l'occità, però no sé si als valencians els convindria més afirmar-se com a catalans per salvar el valencià. És una qüestió complicada, això. Perquè funcionés el projecte panoccìtà caldria implicar els catalans del Principat, però no sé si l'IEC hi consentiria. Crec que avui dia no disposem dels mitjans necessaris per unificar la llengua d'Oc. O a mi em sembla un projecte, si més no, difícil... Tanmateix, no és impossible. Tot és intentar-ho. Tal volta, caldria pressionar l'IEC des del País Valencià perquè acceptés l'occitanitat del català. Una idea: Potser podrieu adoptar de manera oficial la grafia occitana per al valencià i aleshores l'IEC tal volta l'hauria d'acceptar com a pròpia. És una idea.

 
"); pageTracker._trackPageview();